Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto
Etusivu » Opiskelutarinoita » Merkonomiopinnoista vauhtia uralle

Äänekoskelainen Miina Niskanen on opiskellut koko ikänsä

Miina Niskanen sain veren perintönä kaupan alan isältään yrittäjä Timo Niskaselta, joka omistaa Äänekoskella Niskanen Expertin, Kesportin sekä kiinteistöyhtiö Niskanen Centerin. Miina työskenteli jo nuorena isänsä yrityksessä.

  • Olen toiminut yrityksessä lapsesta asti erilaisissa tehtävissä, ei varmaan montaa työtehtävää talossa ole, jossa en olisi ollut jollainlailla mukana. Lisäksi minulla oli oma hevostarvikeosasto jota pyöritin opiskeluaikana. Siinä oppi paljon. Yrittäjyys tuli tutuksi jo nuorena, Miina muistelee.

Hän haaveili nuorena eläinlääkärin tai poliisin ammatista, mutta lähti kuitenkin kaupalliselle alalle.

Miina Niskanen opiskeli Pokella ensimmäisen kerran vuonna 1995, kun hän nuorena aloitti silloisessa kauppaoppilaitoksessa merkonomiopinnot.

  • Silloin netin käyttö oli uutta ja ihmeellistä. Muistan, kun opettelin sähköpostia, nettiselaamista, kymmensormijärjestelmää ja tekstaamista.

Merkonomiopinnoista Miina sai hyvät lähtökohdat työelämään.

  • Olen saanut hyvät perusteet muun muassa markkinoinnin ja laskentatoimen osaamiseen. Kaikesta on ollut apua työurallani. Aina voi jatkokouluttautua lisää, mutta hyvät peruseväät sain nuorena Pokelta ja vahvistuksen sille, että olen oikealla alalla.

Vuonna 1997 Miina aloitti Kauhavalla yrittäjän ammattitutkinnon, josta sai hyvää tukea tulevaan yrittäjyyteen.

Perheen kanssa takaisin Äänekoskelle

Kauhavalta Miina muutti Ouluun, jossa opiskeli tietojenkäsittelyn tradenomiksi Oulun ammattikorkeakoulussa. Hän työskenteli Oulun verotoimistossa ATK-suunnittelijana ja kouluttajana. Oulussa kului kymmenen vuotta, kunnes vuonna 2007 Niskasen perhe palasi Äänekoskelle.

  • Tiesin, että jonain päivänä haluan palata Äänekoskelle ja todennäköisesti jatkaa isäni yritystä. Lisäksi vanhempi poikamme oli aloittamassa koulua, joten oli hyvä aika palata.

Muutama vuosi sitten hän opiskeli Pokella oppisopimuksella kaupan esimiehen erikoisammattitutkinnon.

  • Opiskelu oli välillä rankkaa työn ja lasten ohella, mutta se kannatti. Sain varmuuden, että olen oikealla alalla. Ehkä tulevaisuudessa opiskelen vielä kauppiastutkinnon, suunnittelee Miina.

Niskasella tehdään myös monenlaista yhteistyötä Poken kanssa

  • Meillä on erilaisia työssäoppijoita sekä nuoriso- että aikuispuolelta. Meillä on työntekijöitä oppisopimuksella sekä eripituisilla harjoittelujaksoilla. Opiskelijoita on ollut liiketalouden perustutkinnosta, myynnin ammattitutkinnosta ja visualisteja sekä ICT-opiskelijoita. Olemme saaneet Pokelta erittäin hyviä, oma-aloitteisia ja aktiivisia harjoittelijoita, jotka tarttuvat työhön kuin työhön.

Niskasen henkilökunta on myös opiskellut Pokella muun muassa myynnin ammattitutkinnossa ja erilaisissa täsmäkoulutuksissa.

Lisäksi yrittäjä Timo Niskanen on ollut vuosia mukana kehittämässä Poken toimintaa kaupan ja hallinnon sekä sähköalan ammatillisissa neuvottelukunnissa.

Tulevaisuudessa Miinan tavoite on olla kauppiaana isän jalan jäljissä Niskanen Oy:ssä.

  • Saan joka päivä työssäni hyvää oppia tulevaan. Lisäksi isän kokemuksesta opin myös jatkuvasti, sanoo Miina Niskanen.
Miina Niskanen

Teksti: Tuija Tiitinen

Kuva: Mikko Suutala