Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto
Etusivu » Opiskelutarinoita » Lentokonemekaanikosta eräopasyrittäjäksi

Lentokonemekaanikko ryhtyi eräopasyrittäjäksi

Teijo Haapakoski on opiskellut aikuisena Pokella kolme tutkintoa. Ensin metsätalousyrittäjäksi, sitten erä- ja luonto-oppaaksi ja vielä yrittäjäksi. Nyt hän on eläkkeellä ilmavoimista ja pyörittää omaa HyvänTähen erä- ja luonto-opasyritystä.

 

Erä- ja luonto-opas

 

Teijo Haapakoski, 54, tutustui luontoon pienenä partiopoikana. Siitä alkoi innostus vaeltamiseen ja luonnon tuntemiseen. Kun eläkeikä ilmavoimissa lähestyi vuonna 2015, hän alkoi miettiä, mitä sitten tekisi.

- Luonto ja siellä puuhaaminen kiinnostivat minua ja sitten huomasin, että Tarvaalassa alkoi erä- ja luonto-oppaan ammattitutkinto samoihin aikoihin, kun jäin eläkkeelle, joten päätin lähteä opiskelemaan, sanoo Teijo.

Aikuisopiskelu oli Teijolle tuttua, sillä hän oli opiskellut työn ohessa metsätalousyrittäjän ammattitutkinnon Tarvaalassa 2000-luvun alussa. Siitä oli hyötyä oman metsän hoidossa.

- Lentokonemekaanikon työstä sain paljon oppia yrittäjyyteen. Se kehitti vastuunottoa ja asiakaspalvelua, kun huolehdin lentokoneista ja matkustajista. Opin myös selviytymään onnettomuustilanteissa. Mukana olevilla välineillä ja soveltamalla piti selvitä pudonneesta koneesta tienvarteen kaikissa olosuhteissa, myös Lapissa. Ravinto hankittiin luonnosta, ja siinä auttoivat myös enoni opetukset nuorelle metsä- ja kalamiehelle.

Yrittäjäksi ryhtyminen vahvistui opiskelun aikana yrittäjyyskurssilla, jopa niin paljon, että Teijo päätti suorittaa vielä yrittäjän ammattitutkinnonkin. Hänen innokkuutensa huomattiin myös Pokella, ja Teijo valittiinkin keväällä 2016 vuoden aikuisopiskelijaksi. Seuraavana keväänä hän valmistui kahdesta tutkinnosta: erä- ja luonto-oppaaksi sekä yrittäjäksi.

- Yrittäjän ammattitutkinto oli todella hyvä koulutus. Siellä on hyvät opettajat, erityisesti minua auttoi Reijo Hytönen. Oli paljon hänen ansiotaan, että sain oman yritykseni käynnistettyä hyvin opiskelun aikana.

Nyt Teijolla on oma yritys, hyvät verkostot ja toimiva liiketoimintasuunnitelma, jonka mukaan hän etenee yrittäjänä. Lisäksi kielitaitoinen ja aktiviinen yrittäjä on käynyt monenlaisia kursseja, kuten melontakouluttaja ja koskiveneenkuljettaja. Ja uusia koulutusideoitakin Teijolla jo on:

- Kokin tutkinto olisi hyvä, että pystyisin tekemään paremmin ruokaa asiakkaille luonnossa, vaikka kyllä ateriat nytkin onnistuvat.

Teijo tähyää asiakaskuntaa ulkomailta. Nettisivut käännetään englanniksi ja saksaksi ja kiinalaiset turistit kiinnostaisivat kovasti.

- Kiinalaiset arvostavat rauhaa, hiljaisuutta ja elämyksiä luonnossa. Heitä haluaisin enemmän tänne Keski-Suomeen.

Pienyrittäjän on myös pakko verkostoitua. Sitä Teijo on tehnyt ahkerasti jo vuosia, ja hän onkin mukana monenlaisissa verkostoissa, jotka auttavat yrittäjyydessä.

- Nyt tuntuu, että olen oikealla polulla. Tykkään luonnosta niin paljon, että usein tuntuu kuin ei töissä olisikaan.

Teksti: Tuija Tiitinen

Kuva ja video: Mikko Suutala

Takaisin tarinoihin