Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto
Etusivu » Nuoret » VALMA-koulutus

VALMA - Ammatilliseen peruskoulutukseen valmentava koulutus

VALMAsta alku opinnoille?

Hyvä vaihtoehto sinulle, joka mietit vielä, mitä isona tekisit!

Toivotun opiskelupaikan ovet eivät aina avaudu heti peruskoulun jälkeen. Eikä jokaisen tarvitse peruskoulua lopettaessaan edes tietää, mihin ammattiin haluaa.

VALMA-koulutuksessa huomioidaan opiskelijan henkilökohtaiset tarpeet ja kiinnostuksen kohteet. Se helpottaa siirtymistä ammatilliseen peruskoulutukseen.

Koulutus on ensisijaisesti tarkoitettu perusopetuksen päättäneille nuorille, jotka tarvitsevat opiskeluvalmiuksien vahvistamista sekä ohjausta ja tukea koulutuksen ja ammatin valintaan. Koulutuksessa on mahdollista korottaa perusopetuksen päättötodistuksen arvosanoja. Tämä sopii myös eri syistä koulutuksen ulkopuolella oleville nuorille, jotka eivät ole löytäneet itselle sopivaa koulutuspaikkaa sekä aikuisille, jotka tarvitsevat valmiuksia siirtyäkseen ammatilliseen peruskoulutukseen. Aikuisia voivat olla erityisesti maahanmuuttajat sekä alan vaihtajat tai uudelleen kouluttautuvat henkilöt, joiden opiskeluvalmiuksissa on puutteita.

Koulutukseen tulevien maahanmuuttajien tai maahanmuuttajataustaisten henkilöiden suomen kielen kielitaidon tulisi olla tasoa A2.2.

Koulutuksella on tiivis yhteys työelämään. Sen aikana on mahdollisuus suorittaa myös ammatillisen perustutkinnon tutkinnon osia. Koulutuksen laajuus on 60 osaamispistettä eli yksi vuosi. Jos haluat seuraavassa yhteishaussa ammatilliseen koulutukseen kuusi lisäpistettä, saat ne opiskelemalla VALMAssa vähintään 30 osp.

Opiskelija, jonka tavoitteena on kouluttautuminen ammattiin oppisopimuksella, voi hakea VALMAan ja suorittaa VALMAssa oppisopimuskoulutuksen ennakkojakson ennen kuin on löytänyt oppisopimuspaikan.

Opinnot

Opinnot 60 osp (1 vuosi) sisältävät

 • Pakolliset koulutuksen osat, 10 osp
  • Ammatilliseen koulutukseen orientoituminen ja työelämän perusvalmiudet, 10 osp
 • Valinnaiset koulutuksen osat, 50 osp
  • Oppimisen vahvistaminen, 10 - 30 osp
  • Työssäoppimiseen ja oppisopimuskoulutukseen valmentautuminen, 10 - 20 osp
  • Arjen taitojen ja hyvinvoinnin vahvistaminen, 10 - 20 osp
 • Ammatillisen perustutkinnon tutkinnon osat, 0 - 10 osp
 • Vapaasti valittavat koulutuksen osat, 0 - 10 osp

Lisätietoja

Äänekoski Opinahjo

sähköposti etunimi.sukunimi(at)poke.fi