Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto
Etusivu » Hakijalle » Perustutkinnot » Maatalousala maatalousteknologian osaamisala

Raskaskoneosaaja, maatalousalan perustutkinto, maatalousteknologian osaamisala, maaseutuyrittäjä

Syksyllä 2018 alkava koulutus raskaan kaluston huollon ja korjauksen ammattiin. Koulutus toteutetaan pääosin Saarijärven Tarvaalassa Biotalouskampuksella.

Mikä on raskaskoneosaaja?

Raskaskoneosaaja on raskaan kaluston huollon ammattilainen. Hän khuoltaa ja korjaa kalustoa, jossa on hydrauliikkaa, mekaniikkaa, sähkötekniikkaa ja elektroniikkaa tai jonka huolto vaatii metallin käsittelyä. Ammattilainen, joka osaa tarttua isommankin koneen ongelmiin.

Raskaskoneosaajaksi on ollut koulutusväyliä hyvin vähän tarjolla, mutta nyt biotalouden pyörteissä POKE lähtee toteuttamaan työelämän tarpeista lähtevää koulutusta.

Meillä raskaskoneosaajaksi on mahdollista päästä maatalousalan perustutkinnon maatalousteknologian osaamisalan kautta. Kokoamme maatalousalan perustutkintoon sellaisen paketin, jossa nuo edellä mainitut osa-alueet käydään läpi. Tiiviiden koulutusjaksojen jälkeen toteutetaan työelämän kanssa työssäoppimisjaksot. Niiden aikana opitaan lisää sitä tietoa, jota vain työelämä voi tarjota.

Tarvaalaan on rakennettu opetusta varten ForesTori, oppimisympäristö, jossa raskaan kaluston huolto- ja korjauskoulutus voidaan toteuttaa monipuolisesti uudenaikaisissa tiloissa. Yhteistyötä tehdään koko Poken sisällä niin, että kaikki laajat osaamisalat tulevat tutuiksi.

Suoritettava tutkinto

  • Maatalousalan perustutkinto, maatalousteknologian osaamisala, maaseutuyrittäjä

Koulutuksen sisältö ja toteutus

Koulutus on alussa tiivistä perusasioiden opiskelua. Ensin tutustutaan raskaan kaluston koneisiin ja laitteisiin ja perehdytään eri teknologioihin. Tämän jälkeen alkavat käytännön harjoitukset erilaisen kaluston kanssa. Yhteisten teknisten asioiden alla tutustutaan traktoreihin ja työkoneisiin, metsäkonekalustoon, puutavara-autoihin ja maansiirtokoneisiin.

Kun perusasioita on käyty riittävästi läpi, alkavat henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman mukaisesti työssäoppimisjaksot. Koulutuksen suunnittelussa otetaan huomioon aiempi koulutus sekä työkokemus. Näin koulutuksessa voidaan keskittyä siihen, mitä tarvitset työelämässä – jo opittua käytetään hyödyksi.

  • Työskentely maatalousalalla, maatalousympäristön koneiden ja laitteiden käyttö, myös metsäkalusto
  • Yrittäjyys
  • Maatalouskoneiden ja -laitteiden käyttäminen, huoltaminen ja korjaaminen: hydrauliikka, moottoritekniikka, voimansiirrot, sähkötekniikka ja elektroniikka, diagnosointi, hitsaaminen.