Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto

Hanki vahva tietoperusta päihde- ja mielenterveystyön palvelujärjestelmästä, toimintaympäristöistä, hoito- ja kuntoutusprosesseista ja menetelmistä. Opi toimimaan päihteitä, päihteiden käyttöä ja niiden haittoja koskevaa tietoa hyödyntäen erilaisten asiakas- ja kohderyhmien kanssa muuttuvissa päihde- ja mielenterveystyön palvelujärjestelmissä ja toimintaympäristöissä. Kehitä ja syvennä osaamistasi ja organisaatiosi toimintaa päihdetyön ammattilaisena. Koulutus valmistaa päihdetyön ammattitutkintoon.

Kohderyhmä

Osallistujalta vaaditaan sosiaali- ja/tai terveysalan ammatillinen peruskoulutus tai vastaava tietotaito tai valmiudet hankkia tämä osaaminen ennen tutkintosuorituksia.

Sisältö

Koulutus valmistaa päihdetyön ammattitutkintoon, joka koostuu kahdesta pakollisesta sekä kahdesta valinnaisesta tutkinnon osasta.

Pakolliset tutkinnon osat:

  • Päihdetyön ammattilaisena toimiminen
  • Päihdetyön asiakastyössä toimiminen

Valinnaiset tutkinnon osat (valitaan kaksi):

  • Ehkäisevässä päihdetyössä toimiminen
  • Kuntouttavassa päihdetyössä toimiminen
  • Haittoja vähentävässä päihdetyössä toimiminen
  • Yrittäjänä toimiminen päihdetyössä
  • Tutkinnon osa toisesta ammatti- tai erikoisammattitutkinnosta

Mikäli sinulla on olemassa vahvaa osaamista johonkin tutkinnon osaan, voi sen suorittaminen olla mahdollista ilman valmistavaa koulutusta.

Toteutus

Koulutus toteutetaan lähi-, etä- ja verkko-opetuksena sekä työssäoppimisena alan organisaatiossa. Lähiopetusta on keskimäärin kaksi päivää kuukaudessa, yhteensä noin 35 päivää koko koulutuksen aikana. Vaihtoehtona monimuoto-opiskelulle on oppisopimuskoulutus. Osallistujan osaaminen kartoitetaan koulutuksen alkaessa. Tämän pohjalta jokaiselle opiskelijalle rakennetaan henkilökohtainen oppimispolku kohti tavoitteita ja tutkintoa. Päihdetyön ammattitutkinto suoritetaan näyttötutkintona tutkintotilaisuuksissa alan aidoissa työtehtävissä.

HUOM! alaikäisen turvallisuuden sekä potilas- ja asiakasturvallisuuden edistämiseksi opiskelijaksi ei voida ottaa henkilöä, joka ei ole terveydentilaltaan tai toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön työtehtäviin tai työssäoppimiseen. Opiskelijaksi ottamisen esteenä voi myös olla aiempi opiskeluoikeuden peruuttamispäätös. Tämän vuoksi opiskelijaksi hakevan tulee ilmoittaa tällaisesta päätöksestä jo hakuvaiheessa (ns. SORA lainsäädäntö).

On mahdollista suorittaa myös tutkinnon osa tai koko tutkinto ilman valmistavaa koulutusta, suoraan työelämästä.