Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto
Etusivu » Blogi » Hyvinvointia ikäihmisille eläin- ja luontoavusteisesti
31.08.2018

Hyvinvointia ikäihmisille eläin- ja luontoavusteisesti

Teksti ja kuvat: opettaja Taina Perkiö, Poke luonnonvara- ja ympäristöala

Belgianpaimenkoira Yato esittäytyy

Izabella Vitola-Hujanen ja Taru Orava esittelevät Izabellan belgianpaimenkoira Yaton mummuille. Ilo pehmeän turkin silittämisestä ja huomion saamisesta oli molemmin puolinen.

Saarijärven palvelukoti 28.8.2018

Poken luonnonvara-alan nuoret eläintenhoitajaopiskelijat ja aikuiset eräopasopiskelijat yhdistivät voimansa ja tekivät Saarijärvellä palvelukodissa ikäihmisten arjesta juhlan 28.8.2018. Yhteistyö Heralan Serviisin kanssa on jatkunut jo kaksikymmentä vuotta. Heralan Serviisin seitsemännet suvipäivät ovat jo perinteinen tapahtuma. Joka vuosi viedään Poken koulutilan, Puuha- ja eläinpuisto Veijarin sekä opiskelijoiden omia eläimiä kaupungissa sijaitsevaan palveluasumisyksikköön ikäihmisten iloksi. Välillä siliteltävinä on ollut lampaita, kanoja ja tipuja, välillä mukana on ollut myös koira ja vaikkapa kaneja. Tänä vuonna juhla toteutettiin opiskelijoiden omien koirien avulla.

Tiibetinspanieli Lilla emäntänsä kanssa

Milja Tammelin ja hänen tiibetinspanieliensa Lilla ovat valmiita ilahduttamaan mummuja ja pappoja.

Opiskelijoita

Meri Hakulinen ja Pinja Keinänen ovat valmiita aloittamaan toiminnan. Taustalla Riina Lamberg ja Mirjam Kauppinen keskittyvät Lunaan.

Intoa piisaa

Juhlaa alettiin suunnitella opiskelijoiden koirienhoidon tunneilla. Pieneläimiin liittyvää opetusta halutaan toteuttaa Pokella Green Care -hengessä, joten suvipäivän järjestäminen oli luonteva osa koiraopiskelua. Ohjelmassa opiskelijat esittelivät omat koiransa ja niitä sai silitellä. Pienimpiä koiria sai pitää halutessaan sylissäkin. Sitten esiteltiin, millaisia temppuja koirat osasivat tehdä ja miten niitä siihen ohjattiin. Mummut ja papat saivat sitten itse temputtaa koiria. Kiinnostuneita oltiin myös siitä, mistä koirasta tykättiin erityisen paljon.

Chihuahua Kevin

Meri Hakulinen varmistaa, että hänen chihuahua koiransa Kevin on turvallisesti lämpimässä sylissä halittavana. Avustajat Lassi Jokinen, Sofia Rusila ja Pinja Keinänen ovat valmiina auttamaan tarvittaessa taustalla.

Monirotuinen Luna

Riina Lamberg näyttää, mitä temppuja hänen monirotuinen koiransa Luna osaa tehdä ja miten sitä palkitaan siitä. Koirien hyvinvointi kiinnosti siinä missä temppujen tekeminen.

Green Care

Eläinavusteinen toiminta on osa Green Care toimintaa. Muita Green Care toimintoja ovat mm. luonto- ja puutarha-avusteinen toiminta. Tarkoituksena on saada ihmisille hyvinvointia erilaisilla menetelmillä. Ammatillisesti Green Care toiminta on kasvava trendi. Hoiva-alalla tarvitaan vielä lisää tutkimusta ja tuotteistamista alan yritysten menestymisen avuksi ja toiminnan lisääntymiseksi luontevaksi osaksi ihmisten hyvinvoinnista huolehtimista. Säännöllisyys ja suunnitelmallisuus kuvastavat toiminnan ammatillisuutta niin kuin myös esimerkiksi kaikkien osapuolten turvallisuudesta huolehtiminen.

Serviisin Suvipäivät 2018

Pitkäaikainen yhteistyö tuo toimintaan määrättyä helppoutta. Serviisin omaan henkilökuntaan kuuluva Merja Pihlainen ohjaa opiskelijoita.

Lilla

Toiminta tapahtuu eläimen ehdoilla. Lilla näyttää hymyilevän hellivän käden kosketuksista.

Vaikutuksia

Suvipäivät toivat hyvin paljon hyvää mieltä, mikä näkyi mummujen ja pappojen hymyilevissä kasvoissa, iloisessa puheen pulputuksessa ja käsissä, mitkä kurkottivat hellimään karvaisia ystäviä. Toiminta aktivoi lähtemään yhdessä pihalle nauttimaan auringosta ja muiden seurasta. Vuorovaikutus nuorten ja ikäihmisten välillä on luontevaa ja paljon helpompaa, kun mukana on koiria, joista keskustelu voidaan aloittaa. Yhteisöllinen me-henki korostui monella tavalla.

Asiakkaat olivat kohderyhmä, jossa saatiin nauttia valmiiksi suunnitellusta ohjelmasta. Nuoret saivat tuntea yhteenkuuluvuutta järjestäessään tapahtuman. Kaikki osapuolet saivat raitista ilmaa ja liikuntaa. Ihmisystävällisillä koirilla oli paljon virikkeitä ja sosiaalisuus lisääntyi entisestään. Vihreän hoivan ja voiman on todettu alentavan sydämen sykettä ja verenpainetta. Monia terveysvaikutuksia on mitattu tapahtuvan. Tämä päivä voimaannutti asiakkaiden lisäksi myös järjestäjiä. Siksi tällainen työ on erityisen palkitsevaa myös toimijoille.

Opiskelija

Lassi Jokisen leveä hymy kertoo, miten toiminta vaikuttaa myös järjestäjiin.

Yato rapsuteltavana

Yato keskittyy ”keskustelemaan” mummun kanssa. Izabella saa olla ylpeä siitä, kun hänen koiransa toimii tehtävässään niin hienosti. Koirat kuuluvat monen suomalaisen perheeseen ennen ja nyt. Niillä on suomalaisessa yhteiskunnassa monia tehtäviä. Yato soveltuu eläinavusteiseen toimintaan upeasti!

Tehdään tuttavuutta

Ensin aina selvitetään, ettei ole pelkoa koiria kohtaan. Jos saadaan lupa tulla lähelle, laskeudutaan alas ja lähestytään rauhallisesti toisiaan. Koska Lilla on hyvin pieni koira, Milja nostaa sitä mummun ulottuville. Miljan ja Lillan yhteiselo on saumatonta ja omistaja seuraa koko ajan koiransa reaktioita.

Suut makeaksi

Kun koiraohjelma oli ohi, koirat ohjaajineen saivat vetäytyä lepäämään ja eräoppaat Joel Toivanen ja Joona Urpilainen keittivät kaikille nokipannukahvit ja paistoivat makkarat. Tänä vuonna keli oli niin ihanan aurinkoinen, että kotakeittiö pystytettiin ilman kotaa. Pöydille aseteltiin mehua, mikä oli mehumaijalla keitetty edellisenä päivänä punaviinimarjoista, mansikoista, vadelmista ja mustikoista. Ikäihmisten makuaistit tunnistivat heti mehun kotona tehdyksi! Tällainen puutarhan ja luonnon antimista tehty huomionosoitus ei siis jäänyt huomaamatta. Se vahvisti selvästi tärkeyden tunnetta. Saarijärvellä välitetään ikäihmisistä. Kauppayritykset haluaisivat osallistua juhlan järjestämiseen lahjoituksin. Siitä suuri kiitos paikallisille yrityksille.

Kotakeittiön valmistelua

Joel Toivanen ja Joona Urpilainen valmistelevat kotakeittiötä tarjoilua varten. Pihalle katettiin myös kaksi pöytää, joista opiskelijat ja Serviisin oma henkilökunta jakoivat herkkuja ikäihmisille. Kaikki saivat syödäkseen ja juodakseen riittävästi ja oikeastaan runsaasti. Ikäihmisten kiitollisuus oli koskettavaa. Jotkut olivat kokeneet, mitä nälkä on ja nauttivat nyt yltäkylläisyydestä täysin siemauksin.

Luna

Monirotuinen Luna-koira nautti selvästi tärkeästä tehtävästään ihmisten hyväksi.


Lähettäjä
Tiina Möttönen
31.08.2018
Viimeksi muokattu
31.08.2018