Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto
Etusivu » Ajankohtaista » Ponsse esittelee virtuaalista harvesterin kouraa Saarijärven Tarvaalassa
06.04.2018

Ponsse esittelee virtuaalista harvesterin kouraa Saarijärven Tarvaalassa

Ponsse tulee esittelemään Poken Tarvaalan toimipisteeseen Saarijärvelle huippunykyaikaista VR-kouraa eli virtuaalista harvesterin kouraa perjantaina 13. huhtikuuta klo 10 alkaen.

 

VR-koura on 3D-mallinnettu harvesterin koura, jota katsotaan VR-laseilla. Pokella aiotaan hyödyntää VR-tekniikkaa opiskelussa: Opiskelijat voivat tutustua kouraan ja sen tekniikkaan ensin virtuaalisesti ja vasta sen jälkeen aletaan tutustua oikeaan kouraan.

 

- Meitä kiinnostaa todella paljon, miten voimme hyödyntää virtuaalitekniikkaa opiskelussa yhä enemmän. Nykyäänhän meillä on jo VR-lasit käytössä metsäkone- ja kuorma-autosimulaattoreissa, sanoo opettaja ja Biotar-hankkeen projektipäällikkö Matti Puttonen Pokelta.

 

Suuria laitehankintoja

 

Laaja investointi- ja kehityshanke Biotar on mahdollistanut Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopistolle Pokelle laajat laitehankinnat. Tarvaalaan on hankittu mm. huippumoderni hydrauliikan oppimisympäristö, jossa on pneumatiikka-, automaatio- ja hydrauliikkapöytiä. Niitä voidaan hyödyntää monen alan opinnoissa, kuten metsä-, maatalous-, kone-, metalli- ja autoalan opinnoissa sekä nuoriso- että aikuispuolella.

- Tarkoitus on, että opiskelijat oppivat asian ensin teoriassa ja sitten he siirtyvät halliin tekemään oikeita asennuksia. Näin opitaan parhaiten, sanoo Matti Puttonen.

Lisäksi Tarvaalaan on hankittu hitsaussimulaattori, jossa on modernia robottitekniikkaa. Näin opiskelijat pääsevät oppimaan robottihitsausta ja automaatiota, jota tarvitaan työelämässä.

Hankerahoilla on ostettu myös Ponssen metsäkonesimulaattori, jossa on virtuaaliset lasit. Simulaattorilla pystytään opettamaan kaikki työvaiheet työmaan aloituksesta sen lopetukseen. Virtuaalislasit päässä opiskelija saa tuntuman siihen, miltä tuntuu olla oikeassa metsäkoneessa. Hän tuntee koneen liikkeet ja näkee ympäristöä 360 astetta. Simulaattorissa on oikean koneen tietojärjestelmät, kuten harvesterin mittausjärjestelmä ja ajokonevaaka.

Lisäksi Viitasaarelle ja Äänekoskelle on hankittu ajoneuvosimulaattorit, joilla voidaan opettaa esimerkiksi puutavara-auton nosturin käyttöä. Näitä voidaan käyttää myös virtuaalilasien kanssa.

 

Puolen miljoonan euron hankkeessa myös kehittämistyötä

 

Biotar-hankkeessa on myös kehittämistyötä, jota on esimerkiksi laitteiden käyttöönotto, oppimisympäristöjen kehittäminen ja pilotointi. Kehittämistyöhön on neuvoteltu mukaan myös yhteistyöyrityksiä, kuten esimerkiksi Ponsse, Cargotec ja Valtra, joiden kanssa on tarkoitus kehittää yhdessä osaamista. Yhteensä yrityksiä on tässä vaiheessa lupautunut mukaan kymmenkunta, paikallisia ja valtakunnallisia.

- Esimerkkinä kehityshankkeesta on kännykällä toimiva puunkorjuun ja sen laadunhallintaan liittyvä sovellus, jolla mitataan korjuujäljen laatua. Lisäksi siinä on kuljettajan reaaliaikainen ohjaus koneesta tulevan videokuvan avulla, sanoo Puttonen.

Biotar- hankkeen tavoitteena on saada kytkettyä Poken ja Jyväskylän ammattikorkeakoulun Jamkin biomassojen korjuu-, kunnossapito- ja logistiikkaosaaminen osaamisalustaan ja luoda sille toimintamalli. Lisäksi hankkeessa kehitetään ja tehostetaan koko puun kulun ketjua metsästä tehtaaseen. Tämä tarkoittaa metsänhoitoa, koneellista puunkorjuuta, puutavaran kuljetusta sekä näiden koneiden ja laitteiden huoltoa ja kunnossapitoa. Lisäksi korjaushenkilöstöä kouluttamalla heidät saadaan nopeammin ja tehokkaammin työelämään.

 

Uusimpana kehittämiskohteena on yhdessä Jyväskylän ammattikorkeakoulun Jamkin kanssa kehitetty mobiilihydrauliikkalaboratoriota Tarvaalaan. Jamkin automaatio- ja kunnossapitoalan opiskelijat voivat opetella siellä esimerkiksi ohjelmointia. Myös Myös Poken omat opiskelijat tulevat käyttämään laboratoriota opinnoissa. Sen on tarkoitus valmistua syksyllä.

- On hienoa, että olemme yhdessä kehittäneet tätä opetusympäristöä. Siinä on väylätekniikkaa, jonka avulla opiskelijat voivat tehdä ohjelman ja testata, miten se toimii oikeasti esimerkiksi hakkuukourassa, sanoo Matti Puttonen.

Yhteensä Biotar- investointihankkeen nettokustannukset ovat 542 000 euroa, josta EAKR hankerahaa on puolet. Hankkeiden toteutusaika on 1.4.2016-31.12.2018 Biotar-hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto ja sitä hallinnoi Äänekosken ammatillisen koulutuksen kuntayhtymä. Osatoteuttajana on Jyväskylän ammattikorkeakoulu.

 

Lisätietoja: projektipäällikkö Matti Puttonen, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, p. 0400 322 208

koulutuspäällikkö Esko Havimäki, Ponsse Oyj, p. 040 093 2531

 

 

 


Lähettäjä
Tuija Tiitinen
06.04.2018